Palenie marihuany podczas picia alkoholu może uchronić częstych konsumentów alkoholu przed rozwojem chorób związanych z wątrobą
Niedawne badania pokazują, że specyficzne kannabinoidy mają zdolność do zapobiegania gromadzeniu tłuszczu w wątrobie, co może prowadzić do poważnych chorób, takich jak marskość wątroby.
Naukowcy z Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku opublikowali swoje odkrycia w czasopiśmie Free Radical Biology and Medicine, i mówią one, że kannabidiol CBD, nie psychoaktywny związek marihuany ma zdolność do ochrony wątroby, poprzez zapobieganie gromadzeniu się tłuszczu.
W badaniu na myszach laboratoryjnych podawano CBD przed wstrzyknięciem etanolu dwa razy dziennie przez okres pięciu dni. W tym czasie naukowcy odkryli dowody sugerujące, że CBD może służyć jako lek dla osób z wysokim ryzykiem choroby wątroby.
“Oceniono, czy kannabidiol, który został zgłoszony jako przeciwutleniacz, może chronić przed otłuszczeniem wątroby, wywołanym stresem spowodowanym przez alkohol. Kannabidiol może zapobiec przed ostrym stłuszczeniem wątroby u myszy, prawdopodobnie poprzez zmniejszenie stresu i aktywację ścieżki JNK MAPK”, mówią badania.
Naukowcy twierdzą, że badanie to może funkcjonować jako plan rozwoju zapobiegania chorobom wątroby. Ponadto naukowcy dodają, że wcześniejsze badania wykazały, że kannabidiol może być również korzystny dla zmniejszenia szkód w mózgu spowodowanych alkoholem.
źródło: faktykonopne.pl